İçeriğe geç

Cemevinde Neler Yapılıyor

Cem evlerinde neler yapılır?

Cemevi; Aleviliğin en önemli ibadethanesidir. Alevilerin zikir yaptığı, hak ve batıl alemlerini ayırdığı, ölmeden önce öldüğü, sorguya çekildiği, bağlama çalıp selamlaştığı veya semah yaptığı ibadethanedir.

Aleviler cem evinde ne yapıyorlar?

Alevilerin ibadet ettiği yere “Cemevi” denir, bu “toplanma” anlamına gelir. Birlik, bütünleşme, Yaradan ile birlik, bütünleşme anlamına gelir. Cem her yerde yapılabilir. Bu evde veya temiz bir yerde yapılabilir. En önemlisi Allah’a sığınmak ve ibadet etmektir.

Cemlerde ne yapılır?

Cem töreninde on iki imamdan bahsedilir ve Hz. Muhammed’in mucizevi olayı anlatılır. Kırklar cemaati taklit edilir ve toplu namaz kılınır. Ayn-ı Cem’in en önemli bölümlerinden biri de Zakir’in Baglama (Saz) çaldığı, ilahiler söylediği, ibareler ve nefesler söylediği Semah’tır.

Cem evlerinde ibadet nasıl yapılır?

Cemlerde insanlar Allah’a ibadet eder, dua eder ve secde ederler. Ayrıca toplumsal yargı gerçekleşir, sorunlar çözülür, rıza gösterilir ve verilir, Lokma yenir, paylaşım sağlanır, Semah yapılır, Saz eşliğinde şiirler okunur ve Allah-Muhammed-Ali yolunun en temel prensipleri ve öğretileri öğretilir.

Cem evinin temizliğini kim yapar?

Süpürgeci (Ferras): Görevinin gereği olarak Selmân-ı Farisi Pir-î Pak’ı temsil eder. Cemevinin sürekli temizliğiyle meşgul olur.

Cem evine kimler girer?

Alevilerin Allah’ı anmak ve toplumsal işlerini halletmek (örneğin, hoşnutsuzları uzlaştırmak) için bir araya geldikleri yere Cemevi denir. Aleviler, Cem ritüellerini anladıkları dilde gerçekleştirirler. Alevi dini liderleri, Ocakzâde dediğimiz Dedelerdir. Her ocağın bir efendisi, rehberi ve akıl hocası vardır.

Neden cami değil de cem evi?

Cami, “toplanma yeri” anlamına gelen cem kelimesinden türemiştir. Hemen anlaşılacağı üzere, cemevi ile aynı anlama sahiptir. Ancak cami, orijinal anlamından çıkarılmış ve “Tanrı’nın evi”, “Tanrı’ya ibadet yeri”, “Müslümanların tapınağı” gibi isimlerle kutsal bir işleve kavuşturulmuştur.

Aleviler hangi günler cemevine gider?

Yıl boyunca rutin olarak yapılan Cuma Cemleri, Alevi köylerinde cuma akşamı olarak adlandırılan perşembe akşamlarında gerçekleştirilen Cemlerdir.

Cemevine kadın girebilir mi?

Alevi Bektaşi inancına göre, Tanrı herkesten eşit derecede uzaktır ve ibadet herkese açıktır. İnsanlar Tanrı’nın önünde erkek veya kadın olarak değil, ruhlar olarak dururlar. İbadet sırasında insanlar Tanrı’nın önünde dururlar.

Cemde var olan hizmetler nelerdir?

İyi hizmet güzel ahlaka dayanır. MÜRŞİT (DEDE): Bu makam Hz. … MÜRŞİT: Yola girmek isteyenlere, müritlere, dervişlere, yolun görgü ve adabı ile yola girmenin şartlarını öğretir. … GÖZLEMCİ: … CERAĞCI: … ZAKİR: … FARRAŞÇI (SÜPÜRGE): … İZNİKÇİ (MEYDANCI): … NİYAZCI (KURBANCI):Diğer öğeler…

Cem töreni ne kadar sürer?

Cem hava karardıktan sonra başlar ve sabaha kadar sürer, yaklaşık 9-10 saatlik bir süreyi kapsar. Cem’in icrasında verilen hizmetler ve bu hizmetlerle ilişkili hizmetler vardır.

Adetliyken cemevine gidilir mi?

İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre kadınların hayız hâlinde veya lohusa iken camiye girmeleri caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/13; Mevvâk, et-Tâc, 1/552; Şirbînî, Muğni’l-muhtac, 1/279).

Cemevi nasıl bir yer?

Cemevi; Aleviliğin en önemli ibadethanesidir. Alevilerin zikir yaptığı, Baglama çaldığı veya Semah yaptığı ibadethanedir. Herhangi bir ibadethanede olduğu gibi, Cemevi’ne girmek için de birkaç kural vardır.

Cem evinde görgü nedir?

Görgü veya İkrar Cemi, Alevilik ve Bektaşilik’teki en önemli işlevdir. Bu ritüeller, Aleviler ve Bektaşilerin yıl boyunca zaman zaman kendilerini Tanrı ve toplum önünde arındırmak ve haklı çıkarmak için gerçekleştirdikleri özel cemlerdir.

Aleviler gusül abdesti alır mı?

Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.

Cem evine hangi gün gidilir?

Cumalık Cemleri/Muhabbet Cemleri/Kısır Cemleri Yıl boyunca rutin olarak yapılan Cuma Cemleri, Alevi köylerinde perşembe akşamı yani cuma gecesi yapılan Cemlerdir.

Cemde olan 12 hizmet nedir?

İyi hizmet güzel ahlaka dayanır. MÜRŞİT (DEDE): Bu makam Hz. … MÜRŞİT: Yola girmek isteyenlere, müritlere, dervişlere, yolun görgü ve adabı ile yola girmenin şartlarını öğretir. … GÖZLEMCİ: … CERAĞCI: … ZAKİR: … FARRAŞÇI (SÜPÜRGE): … İZNİKÇİ (MEYDANCI): … NİYAZCI (KURBANCI):Diğer öğeler…

Cem evine giderken abdest alınır mı?

Cem, Alevi ibadet hayatının en önemli unsurudur. Cem’e gittiğinizde abdest alır ve temiz kıyafetler giyersiniz. Cem meydanına girdiğinizde kapıya doğru dua eder ve eşiği geçmeden içeri girersiniz.

Aleviler namaz kılar mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını tarikat hayatının kalıplarına göre tasarlamışlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir