E-arşiv fatura mükellefi nasıl olunur?
Elektronik fatura mükellefi olmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Gelir İdaresi Portalı üzerinden veya özel entegratörler aracılığıyla başvuruda bulunabilirsiniz. Gerçek ve tüzel kişiler farklı belgelerle başvuruda bulunmalıdır. Tüzel kişiler mali mühür başvurusunda bulunmalı ve gerçek kişiler elektronik imza başvurusunda bulunmalıdır.
2024’e-arşiv fatura limiti ne kadar?
2024 yılında e-fatura düzenleme ve düzenleme limiti 6.900 TL olarak açıklandı. Maliyeti 6.900 TL’nin altında olsa bile, talep edilmesi halinde malın satıcısı veya işi yapan kişi tarafından fatura düzenlenmesi zorunludur.
E-arşiv fatura sistemine nasıl geçilir?
Bu geçiş süreci şirketlerin Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurmasını ve mali mühür almasını gerektirir. Şirketiniz şahıs şirketiyse, elektronik imzalar alarak e-fatura işlemlerine geçebilirsiniz. Bu şekilde kağıt fatura kullanımından kaçınabilir ve işlemlerinizi daha hızlı ve kolay hale getirebilirsiniz.
E-arşiv fatura nasıl tebliğ edilir?
▪e-arşiv, faturaları alıcılara elektronik olarak, örneğin e-posta yoluyla gönderir. Bireysel müşterilere teslimat, örneğin e-posta yoluyla veya kağıda basılarak ve damgalı imzayla elektronik olarak gerçekleşir. ▪e-arşiv kullanıcıları, tüm faturalarının kopyalarını elektronik olarak saklamalıdır.
E-Arşiv faturayı kimler kesebilir?
E-arşiv faturayı kimler düzenlemeli? 2022 ve sonrasında yıllık cirosu 3 milyon TL’yi aşan şirketlerin öncelikle e-faturaya geçmesi ve e-defter uygulamalarını kullanması, e-arşiv kullanabilmesi ve fatura düzenlemesi gerekiyor.
E-Arşiv fatura nasıl kayıt olunur?
Portal yöntemiyle e-Arşiv fatura uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin, başvurularını elektronik imza araçlarını kullanarak elektronik ortamda yapmaları gerekiyor.
E-arşiv fatura ücretli mi?
E-Arşiv faturası ödenir mi? Uygunsoft, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş özel entegratör ve saklama hizmeti sağlayıcısı olup, sağladığı E-Arşiv Fatura hizmeti ücrete tabidir.
Fiş kesmemenin cezası ne kadar 2024?
Perakende satış fişi, kasa fişi, fatura vb. belgelerin düzenlenmediğinin tespiti halinde 2024 yılı 3. yılı.
Basit usul mükellefler e-arşiv fatura kesmek zorunda mı?
Basit usulde vergilendirilen mükellefler de e-arşiv faturası düzenlerler. Limitlere göre zorunludur, isterse değil.
1 ay geriye dönük fatura kesilir mi?
Sonraki faturalandırmaya ilişkin yasal yükümlülükler 7 günlük süre: Sonraki fatura, malın teslim tarihinden veya hizmetin tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
2024’de e-deftere kimler geçecek?
Bu kapsamda, 2023 hesap döneminde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 01.07.2024 tarihinde e-faturaya, 01.01.2025 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu hale getirildi.
E-Arşiv faturada imza zorunlu mu?
Vergi dairelerinden gelen bildirimle birlikte 2020’den itibaren bu zorunlu hale geldi. Faturada düzenlenme tarihi, müşteri ve ihraç eden bilgileri, malın türü ve fiyatı gibi bilgiler yer almalıdır. İmza gereklidir ancak zaman damgası gerekli değildir. ERP sistemlerine entegre edilebilir ve ÖKC kullanımını gerektirmez.
E-Arşiv fatura müşteriye nasıl gönderilir?
E-Arşiv ile Fatura Gönderimi Öncelikle SATIŞ sayfasındaki Faturalar sekmesinden yeni satışınız için fatura kaydınızı oluşturun ve kaydedin.
7 günlük süre nasıl hesaplanır?
Yukarıdaki yasal düzenlemeye göre, malın teslimi ve/veya hizmetin ifası için siparişte süre gün olarak belirtildiğinden, 7 günlük sürenin hesaplanması malın veya hizmetin teslim edildiği ilk günü takip eden günden itibaren başlamalıdır.
7 gün geçtikten sonra fatura kesilir mi?
Konu: 7 günden fazla son tarihi olan geriye dönük faturalar için usulsüzlük cezaları hakkında. Vergi Usul Kanunu, mal ve hizmetlerin tesliminden hemen sonra düzenlenmeyen faturalar için esneklik sağlar. Vergi Usul Kanunu, malların teslim tarihinden itibaren yedi gün içinde fatura düzenlenmesine izin verir.
30.000 TL üzeri e-Arşiv fatura kesilir mi?
Bu bağlamda, isteyen mükelleflerimiz e-arşiv faturalarını Salı gece yarısına kadar (Çarşambaya geçmeden) kağıt fatura olarak düzenleyebilecekler. Söz konusu süre 30 gündür.
Basit usul mükellef e-Arşiv fatura kesebilir mi?
9) Basit e-arşiv faturası zorunlu mudur? Vergi durumu basit usule tabi olan kullanıcılar, isteğe bağlı olarak e-arşiv ve diğer e-belge türlerine geçerek bu şekilde fatura düzenleyebilirler.
E-fatura ile e-Arşiv arasındaki fark nedir?
e-Fatura sisteminde faturalama işlemi Gelir İdaresi Başkanlığı sistemleri üzerinden yapılırken, e-Arşiv sisteminde sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirim yapılmaktadır. Dileyen her kurum e-Fatura kullanmaya başlayabilir. Ancak e-Arşiv sistemine geçmek için öncelikle e-Fatura sistemine geçmek zorunludur.
E-fatura mükellefi e-arşive geçebilir mi?
Dileyen firmalar, E-Fatura sistemine dahil olmak kaydıyla E-Arşiv uygulamasına geçebilmektedir.