Apartmanda bahçe katı kime aittir?
Apartman ve sitelerdeki bahçeler ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinleri, mülkteki paylarına orantılı olarak bu alanı kullanma hakkına sahiptir. Özellikle şehir hayatında bahçe, yeşil alan ihtiyacını karşılamak için önemli bir alandır ve bu nedenle tüm apartman sakinleri eşit şekilde yararlanmalıdır.
Bahçe katında oturan ev sahiplerinin hakları nelerdir?
Bahçe katında oturan daire sahipleri, bahçenin ortak bir alan olduğunu ve mülkteki paylarına orantılı olarak bahçeye hak sahibi olduklarını kabul etmelidir. Bahçenin kendi bölümünü inşa etmek, bahçede eşya bırakmak veya bahçeyi diğer daire sahiplerinden ayırmak için daire sahipleri derneğinin onayı gerekir.
Apartman bahçesi özel mülk mü?
Apartmanda bahçe kullanma hakkı nedir? Bahçe ortak alanın bir parçasıdır. Kanuna göre herkes, arsa payına göre ortak alanlara hak sahibidir. Bu alanlar, mutabakat olmadan bir kişiye devredilemez.
Apartman önü kime aittir?
“Çalışma istasyonlarının önündeki açık yeşil alan, apartman binasının veya mülkün ortak alanıdır. İş müşterileri için masa, sandalye kurarak veya kış bahçesi oluşturarak tek başına kullanım mümkün değildir,” diyor kat mülkiyeti. Yasaya göre, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, daire sahipleri ortak alanları ve tesisleri mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Bahçe katı kapatma yasal mı?
Balkon kapatma yasal mı? Balkon kapatma, pergola, kamelya ve çardak yapımı yasaldır! Yasadışı olan kısım projede yer alan ve balkon olarak planlanan bir alanı odaya dönüştürmektir.
Apartmanda ortak alanlar nerelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, destekler ve taşıyıcı sisteme dahil olan tüm yerleri kapsar.
1 katta oturanlar asansör parası öder mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesine göre asansör giderlerine zemin kattakiler de dahil olmak üzere tüm kat sakinlerinin katkıda bulunması gerekiyor.
Bahçe kat daire ne demek?
Bahçe katı daireleri, bir noktadan bahçeye açılan, apartman binasının zemin katında veya birinci katında yer alan ve apartmanın girişinde bulunan dairelerdir.
Apartmanda merdiven altı kime aittir?
Ortak alanların doluluk oranı nedir? Daire sahiplerinin kullanımına ayrılmış herhangi bir alan ortak alandır. Merdiven boşlukları, kömürlükler, bahçeler ve hatta duvarlar ortak alanlardır.
Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?
Ortak alanın işgali durumunda ne yapılmalıdır? Apartman maliklerinden biri veya ana gayrimenkul sakinlerinden biri apartmanın ortak alanını işgal ediyorsa bu kişilere karşı dava açılabilir. Ortak alana tecavüzün önlenmesi talebiyle, hukuk mahkemesinden apartman sahibine karşı işlem yapılması istenebilir.
Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
“Evinizin bahçesinde yapacağınız değişikliklere nasıl karar veriyorsunuz?” Her bahçede yapılacak değişiklikler, değişikliğin türüne göre faydalı ya da lüks olarak değerlendirilir ve ortak karara göre uygulamaya alınır.
Apartmanda balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkon alanları ortak alan olarak belirlenmiş olup, daire maliklerinin ortak malıdır. Diğer yönetim planlarında ise balkon katları bağımsız bölüm olarak belirlenmiş olup, ilgili bağımsız bölümün malikinin malıdır.
Bahçe katındaki bahçe kime ait?
Özetle: Bahçe, ortak kullanım alanının bir parçasıdır. Tapuda aksi belirtilmediği takdirde, herkes kanuna uygun olarak, arsa payı oranında ortak alanları kullanma hakkına sahiptir. Bu alanlar, hangi katta yaşadıklarına bakılmaksızın, oybirliğiyle onay verilmeden bir kişiye devredilemez.
Bina önündeki kaldırım kime ait?
Ancak, basamakları ve yürüyüş yollarını Sokaklar Bakanlığı standartlarına göre korumak SİZİN yasal sorumluluğunuzdur. Evinizin önündeki kaldırım çatlamışsa veya düzgün değilse ya da üzerinde çöp veya kar varsa, onu onarmak ve temiz tutmak SİZİN yasal sorumluluğunuzdur. 15 Eylül 2019 Ancak, basamakları ve yürüyüş yollarını Sokaklar Bakanlığı standartlarına göre korumak SİZİN yasal sorumluluğunuzdur. Evinizin önündeki kaldırım çatlamışsa veya düzgün değilse ya da üzerinde çöp veya kar varsa, onu onarmak ve temiz tutmak SİZİN yasal sorumluluğunuzdur.
Apartman önünü kapatmak suç mu?
Bu nedenle, mağaza önünün kapatılması Türk Ceza Kanunu’na göre doğrudan bir suç olmasa da İdari Suçlar Kanunu’na göre cezai yaptırıma yol açabilmektedir.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, teras kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Apartman bahçesi bölünür mü?
Apartman sahipleri, ortak alanlardan, mülkteki payları oranında yararlanırlar. Bahçe, çatı, barınak, kömürlük, asansör, kazan dairesi, sarnıç ve bu bölümleri birbirine bağlayan koridorlar, sahanlıklar ve merdivenler gibi yapılar ortak alanlardır. Bu alanlarda yapılacak herhangi bir değişiklik apartman sahibinin onayını gerektirir.
Bahçe katı daire ne demek?
Bahçe katı daireleri, bir noktadan bahçeye açılan, apartman binasının zemin katında veya birinci katında yer alan ve apartmanın girişinde bulunan dairelerdir.
Apartman çatı katı kime aittir?
APARTMAN ÇATILARI KANUN VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı katı, binaların ortak alanı olarak sınıflandırılır. Buna göre çatı katını kullanma hakkı tüm apartman sahiplerine aittir. Çatı onarım ve tadilat masrafları, tüm apartman sahipleri tarafından mülkteki paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.